Recordaantal daklozen uitgestroomd, Wethouder Sven de Langen bedankt het CVD

Vandaag kwam Wethouder Sven de Langen van volksgezondheid, zorg, ouderen en sport, geheel coronaproof op bezoek bij het CVD. Hij bedankte het CVD voor het mede mogelijk maken van de versnelde uitstroom van Rotterdamse daklozen. ,,In minder dan een half jaar tijd hebben honderd daklozen een nieuw onderkomen gekregen. Voor deze honderd Rotterdammers betekent het dat ze vanuit een rustige, stabiele basis kunnen werken aan hun toekomst. Ik ben heel trots dat het ons gelukt is om dit voor elkaar te krijgen”, aldus de  wethouder.

 Samenwerking
De nachtopvangaanbieders (het CVD, Leger des Heils en de NAS) hebben samen met de cliënten en de gemeente ervoor gezorgd dat de cliënten versneld ‘uitstroom-klaar’ zijn: uitkering geregeld indien nodig, schuldhulpverlening gestart, alle papieren op orde. De woningcorporaties zochten woningen. Het is heel bijzonder hoe corona de plannen die er al waren zo heeft versneld. Vijfenzeventig daklozen stroomden uit naar zelfstandig wonen en ruim dertig stroomden door naar een tussenvoorziening. Vanwege hun problematiek zijn zij nog niet klaar voor volledig zelfstandig wonen, zij stroomden door naar een woonplek met begeleiding.


Ondersteuning
De oplossing is niet alleen het bieden van een huis, maar ook het zo goed mogelijk helpen van deze Rotterdammers om hun leven weer op de rit te krijgen. Die ondersteuning bieden wij. Samen met de cliënt brengen we de basis op orde, zoals bijvoorbeeld een inkomen, inventarisatie van schulden, zorgverzekering en ID. Deze basis is de start van het traject waarmee we de cliënt weer perspectief op een huis en thuis geven. Door een luisterend oor en begeleiding te bieden, helpen wij de cliënt op weg naar meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Wij zijn trots dat we ons steentje hebben bijgedragen om deze mijlpaal op zo’n korte termijn met alle betrokkenen te realiseren. Een geslaagde samenwerking, die we graag continueren!

 

Ervaring
Eén van de CVD cliënten die is uitgestroomd is de 39-jarige Dennis. Na zijn scheiding raakte Dennis dakloos en sliep hij in hotels, zijn auto of de kelder van een vriend. Ondanks zijn vaste baan liepen de kosten hoog op en raakte zijn spaargeld ook op. Een bijzonder gesprek brengt een wending in zijn bestaan van dat moment. Na veel wikken en wegen wendt hij zich tot de gemeente voor hulp, waar hij een pasje ontvangt voor de nachtopvang. Het is dan mei 2020 en door corona is alles anders. Uiteindelijk komt hij terecht bij de tijdelijke opvanglocatie EasyHotel waar hij begeleid wordt door het CVD. Februari jl. krijgt hij bericht dat er een huis voor hem is. Hij is zo blij dat hij na zijn werkdag weer kan zeggen “Ik ga naar huis”. Lees hier het hele verhaal van Dennis.

Aanpak stijgende dak- en thuisloosheid
Deze versnelde uitstroomoperatie is het gevolg van een brandbrief die de G4-gemeenten (Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht) eind 2019 naar het Rijk stuurden met het verzoek bij te dragen aan de aanpak van stijgende dak- en thuisloosheid.
In oktober 2020 liet Wethouder Sven de Langen weten dat er op dat moment in Rotterdam circa driehonderd mensen in de nachtopvang verbleven. Het doel van de versnelde uitstroom was minder daklozen in de opvang en de extra tijdelijke locaties die waren geopend om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan af te bouwen. Inmiddels is al een deel van die locaties afgebouwd.

Innovatieve aanpak
Daarbij had Rotterdam al de keuze gemaakt voor de opvang nieuwe stijl: geen slaapzalen met stapelbedden meer, maar bedden met een bedombouw voor meer privacy en rust. De hotelkamers van de tijdelijke opvanglocaties lieten zien dat het werkt. Ook wij zien dat. De wens op meer privacy en rust helpt de daklozen eerder op gang. ,,Het scheelde al direct dat iedereen een vast bed kreeg vanwege corona. Opeens was die onzekerheid over waar te slapen weg. Ook is de nachtopvang nu 24 uur per dag open. Niemand staat meer om 8 uur ’s morgens op straat’’, vertelt directeur Inez Basten. ,,We zien minder schorsingen, minder incidenten. Onze cliënten komen sneller tot rust en we kunnen hierdoor samen werken aan een toekomst en hen daarmee perspectief op thuis bieden.’’ Eind dit voorjaar zal de opvang nieuwe stijl op alle opvanglocaties van het CVD gerealiseerd zijn.

Herken je jezelf in het verhaal van Dennis? Wacht dan niet tot het te laat is, maar vraag direct hulp aan. Liefst als je nog een huis hebt!