Nieuwsberichten

Wat gebeurt er in en rondom CVD? Hier vind je nieuwsberichten over onze hulp, samenwerkingen en meer.

Fotocollage van de opening

28 februari 2022

Inez Basten, directeur bestuurder van CVD, verklaarde Respijthuis de Wende vandaag officieel als geopend. Afgelopen maanden vonden er interne verhuizingen plaats en zijn er nieuwe kamers gerealiseerd en ingericht, zodat Respijthuis de Wende begin dit jaar van start kon. Het respijthuis is een initiatief van CVD en Antes.

Overnachten

Om een verblijf in het respijthuis te ervaren meldde Inez Basten zich donderdag via de website aan. “Al snel werd er contact opgenomen en kon ik zondag komen om een nachtje te slapen. Na een warm welkom, een kennismakingsgesprek en het in ontvangst nemen van mijn sleutel kon ik naar mijn kamer. In de huiskamer heb ik samen met de andere gasten gegeten. Toen ik een van de gasten vroeg hoe ze het hier ervaart was haar antwoord: ‘het voelt hier als thuis!’. Ik was trots om dit te horen, want je thuis voelen is zo belangrijk. Thuis staat voor rust, geborgenheid en dat is wat de gasten hier nodig hebben.”

Wat is het respijthuis?

Met ‘respijt’ wordt tijdelijke opvang bedoeld als er extra behoefte is aan een veilige, ondersteunende omgeving. In het respijthuis kunnen mensen met psychische klachten kort (maximaal 2 weken) logeren om bij te komen. Het unieke aan dit concept is het hotelmatige karakter. De mensen zijn te gast en geen cliënt, er wordt geen behandeling geboden. In het respijthuis worden ondersteunende taken van de mantelzorger overgenomen, maar geen zorgtaken. Dit betekent dat de hulpvrager nog wel enige mate van zelfstandigheid moet hebben om in het respijthuis te kunnen verblijven.

Wat kunnen gasten verwachten van het respijthuis?

Naast een sfeervolle eigen kamer met douche en toilet, biedt het respijthuis ook maaltijden en gezelligheid. Kortom: een gastvrije plaats waar men even tot rust kan komen. Gasten zijn vrij om hun eigen dag in te delen. Ze kunnen deelnemen aan een van de activiteiten of samen met andere gasten koken. Is er behoefte aan een luisterend oor? Dan staan er begeleiders, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen voor hen klaar.

Voor wie is het respijthuis bedoeld?

Het respijthuis is bedoeld voor mensen met psychische problemen of mensen die te maken hebben met impactvolle ervaringen, zoals burn-out, relatieproblemen, verlies of problemen op het werk.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over Respijthuis de Wende is te vinden op www.wenderotterdam.nl, hier staat ook een formulier waarmee hulpvragers zich aan kunnen melden. Mailen kan naar respijthuis@cvd.nl of bel 010-4401030.

Met dank aan

De inrichting van het respijthuis is mede mogelijk gemaakt door: het dr. C.J. Vaillant Fonds, het Kansfonds, de Pasman Stichting, Stichting Aelwijn Florisz, Stichting Bevordering Maatschappelijke Dienstverlening, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Job Dura Fonds, Van Leeuwen Van Lignac Stichting.

Geschiedenis van de Wende

De Wende is een voormalig verzorgingstehuis voor ouderen in de Rotterdamse wijk Oosterflank. Toen in 2017 leegstand dreigde sloegen drie partijen de handen ineen om het pand nieuw leven in te blazen: Humanitas, Antes en het Centrum Voor Dienstverlening. Sindsdien wonen hier verschillende bewoners bij elkaar: ouderen, volwassen en gezinnen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben.

!Help, ik heb vanavond geen slaapplek!
Samen op weg naar thuis
Keurmerken