Krachten gebundeld voor goed wonen in de Filtergebouwen

Dinsdag 4 februari werd het beheerconvenant Filtergebouwen in bijzijn van vele partijen ondertekend. Met deze mooie stap kan de samenwerking van Woonstad, het Centrum Voor Dienstverlening (CVD) en de gemeente Rotterdam officieel van start gaan en kan de verhuring van woningen in het Filtergebouw in de Esch aan het CVD beginnen.

CVD in het Filtergebouw
Door de krachten te bundelen willen de partijen werken aan goed wonen voor alle bewoners op deze historische plek. Het CVD heeft de bedrijfsruimte bij het Filtergebouw inmiddels verbouwd tot multifunctionele ruimte. Het biedt plek voor de computercursus voor cliënten, mogelijkheden voor vergaderingen en ontmoeting en een team van ambulante woonbegeleiders zal er haar uitvalsbasis hebben. En dat komt mooi uit, want de komende tijd zullen er fasegewijs zo’n 30 woningen in het gebouw beschikbaar komen voor CVD cliënten. Zij kunnen hier in hun laatste fase naar zelfstandigheid wonen met ambulante begeleiding. De cliënten betalen een eigen bijdrage.

Samenwerking in een bijzonder project
Tijdens de feestelijke bijeenkomst vroeg Jenny Vermeeren (directeur Woonstad) verschillende betrokkenen naar de samenwerking in dit bijzondere project.

Inez Basten (directeur CVD) legt uit dat het CVD binnen het Filtergebouw cliënten met ambulante begeleiding zal huisvesten. Het bijzondere aan dit project is dat er binnen het gebouw een mix zal ontstaan van CVD cliënten en reguliere huurders. Ook voor hen wil het CVD team er zijn als dat nodig is.

Astrid woont al jaren in één van de Filtergebouwen. Ze heeft al diverse tijden meegemaakt en merkt dat er de laatste jaren positieve ontwikkelingen gaande zijn. Het is een bijzondere plek om te wonen. Samen met John  (lid van de gebiedscommissie) volgt ze de ontwikkelingen op de voet. John vertelt dat hij in eerste instantie van de schrik moest bekomen toen hij hoorde over de plannen Inmiddels wil hij het een kans geven en met z’n allen de schouders er onder zetten. De mix is uniek en het is een nieuw avontuur om met elkaar aan te gaan. De gemaakte afspraken en de mooi verbouwde bedrijfsruimte geven John vertrouwen in een goede start. De bewoners en gebiedscommissie zullen goed blijven communiceren over hoe het gaat, zodat alle partijen er samen voor kunnen zorgen dat het een succes wordt.

Ook de gemeente Rotterdam is betrokken bij het project. André Hammink vertelt dat we met elkaar verantwoordelijk zijn voor iedereen in Rotterdam, kwetsbaar of niet-kwetsbaar. De gemeente is hierin een belangrijke schakel en zorgt dat iedereen voldoende gehoord wordt. Tot slot vertelt Esmeralda van Heelsbergen van de politie dat ook wijkagenten regelmatig betrokken zijn bij de Filtergebouwen. Alles bij elkaar zijn er een hoop ogen en oren om het tot een succes te maken.

Beheerconvenant
Woonstad, CVD, de gemeente en de politie bevestigen hun inzet voor goed wonen in de Filtergebouwen door het ondertekenen van het beheerconvenant. Binnenkort zullen de eerste woningen door CVD cliënten in gebruik genomen worden.