Het is je vast niet ontgaan; de energiekosten stijgen en fors ook. Wat kan je deze winter en daarna doen om te besparen op je energiekosten?

·         Sluipverbruik oude apparaten. Oude apparaten kunnen ook energie gebruiken terwijl ze stand-by of ‘uit’ staan. Om dit ‘sluipverbruik’ tegen te gaan, kun je een elektrisch apparaat direct van de stroom afhalen wanneer je het niet gebruikt. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te halen of een contactdoos met een aan/uit-schakelaar uit te zetten.

·         Open ‘s ochtends meteen al je gordijnen. Ook in de winter schijnt de zon. Die helpt je kamer(s) te verwarmen.

·         Last van tocht? Met een tochtstrip houd je de kou buiten en de warmte binnen.

·         Omdat radiatoren vaak tegen een buitenmuur geplaatst zijn, komt lang niet alle warmte in de kamer terecht. Er gaat warmte verloren omdat deze deels in de muur trekt. Zonde van de warmte en het geld. Door folie achter de radiator te plaatsen houd je de warmte binnen. Er is speciale radiatorfolie te koop, maar aluminiumfolie kan ook. Dit  is wel voor de echte doorzetter, want het kost tijd en geduld; het scheurt snel.

·         Dagelijks een kwartier ramen wagenwijd open zetten. Dit voorkomt vochtproblemen en zorgt ervoor dat je verblijf makkelijker opwarmt.

·         Draai een uur voordat je naar bed gaat de thermostaat terug. Scheelt in de kosten.

·         Zet de verwarming niet te hoog, maar pak ’s avonds een dekentje op de bank.

·         Leg een warmwaterzak of kruik in je bed.

·         Draag binnen sloffen.

·         Vervang je douchekop voor een waterbesparende douchekop. Met een waterbesparende douchekop – ook wel spaardouche genoemd – douche je net zo lekker als anders, maar bespaar je tot wel 20% op warm water en energieverbruik.

·         Douche minder vaak. Elke dag douchen is lekker, maar echt niet nodig. Teveel water (en zeep) is tenslotte ook niet zo goed voor je huid.

·         Vervang je gloei-/halogeenlampen door ledlampen. Je hebt hetzelfde licht en je bespaart op je energieverbruik

·         Veel mensen wassen kleding vaker dan nodig is. Kleding wordt uit gewoonte te vroeg gewassen, terwijl het eigenlijk nog fris is. Door minder te wassen, bespaar  je – naast tijd en moeite – ook energie en water! Je kan je kleding ook even voor het raam hangen om te luchten.