Lancering Mantelzorg Schijf van Vijf

“Toen ik 10 jaar geleden mantelzorger werd, was er geen Mantelzorg Schijf van Vijf. Als die er destijds was geweest had ik hem zeker geraadpleegd.” Emile Schelvis, Rotterdamse sportjournalist en mantelzorger.

Overbelaste mantelzorgers
In Rotterdam zorgen bijna 100.000 bewoners voor iemand anders. Hiervan voelt 17% zich zwaar- of overbelast. Voorkomen van overbelasting kan door op tijd de juiste ondersteuning te krijgen als mantelzorger. Of door op tijd op zoek te gaan naar de juiste ondersteuning. De Mantelzorg Schijf van Vijf geeft inzicht in de verschillende behoeften van mantelzorgers en de diversiteit van ondersteuningsmogelijkheden. Daarnaast biedt het een leidraad voor gesprek tussen professionals en mantelzorgers.

“Als mantelzorgers in mijn praktijk kwamen was ik blij als ze geen behoefte hadden aan extra ondersteuning. Ik wist nooit zo goed waar ik ze naar toe door kon verwijzen omdat het welzijn is en je als huisarts een beroepsgeheim hebt. De Mantelzorg Schijf van Vijf is een makkelijk en laagdrempelig instrument en kan ook door de praktijkondersteuners meegenomen worden bij een huisbezoek. Nu kunnen we de mantelzorgers beter van dienst zijn” Ingrid den Boer, huisarts

Gespreksverlegenheid
Professionals die de mantelzorgers wel zien en herkennen; als partner van de demente vrouw, of dochter van de gehandicapte vader of moeder van de schizofrene zoon. Echter vragen hoe het met hen gaat en op welke manier zij de zorg volhouden doen professionals weinig. Uit ervaring blijkt dat professionals zich ongemakkelijk voelen doordat zij het aanbod én de mogelijkheden van mantelzorgondersteuning slecht kennen. Met de Mantelzorg Schijf van Vijf krijgen professionals een instrument in handen.

“Als je ineens mantelzorger wordt van je vrouw pak je dat in het begin met beide handen op. Die zorg doe je met liefde, maar na verloop van tijd merk je dat het zwaarder wordt. Waar ga je dan hulp vinden? Met deze schijf wordt die vraag wijkgericht opgepakt en laagdrempelig aangeboden. Ik maak er zeker gebruik van!” Dhr. van der Ham, mantelzorger 

Unieke samenwerking
Het Centrum Voor Dienstverlening (CVD), DOCK en IZER hebben samen met de huisartsen in het Medisch Centrum Schiebroek een pilot gedaan waar de Mantelzorg Schijf van Vijf succesvol in de praktijk is gebracht. Een instrument bestaande uit de vijf soorten ondersteuning waar mantelzorgers behoefte aan kunnen hebben. Met de Mantelzorg Schijf van Vijf gaan professionals in gesprek met mantelzorgers. Vervolgens wordt besproken welke ondersteuning het beste aansluit. De digitale versie is uitgebreid met het aanbod in het eigen gebied, Rotterdam en landelijk.
De Mantelzorg Schijf van Vijf wordt op 10 november verspreid via de Dag van de Mantelzorg in alle gebieden van Rotterdam. Daarnaast is de schijf digitaal beschikbaar vanaf 10 november op www.cvdmantelzorg.nl.

TV Rijnmond
TV Rijnmond was ook aanwezig in het Medisch Centrum Schiebroek. Ze hebben opnames gemaakt bij de workshops en ze volgde een mantelzorger. Vanavond komt er een item in het nieuws van 18.00 uur,  daarna wordt het elk uur herhaald.

Raadpleeg de Mantelzorg Schijf van Vijf