Echte Mannen wint Tom Sebastiaan Gans Prijs 2012

Op donderdag 6 december werd door het Oranje Fonds de Tom Sebastiaan Gans Prijs 2012 uitgereikt aan het project Echte Mannen van het Centrum Voor Dienstverlening (CVD) in Rotterdam. Het Oranje Fonds reikt de tweejaarlijkse Tom Sebastiaan Gans Prijs uit aan een persoon of organisatie die een actueel maatschappelijk probleem aanpakt. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 12.500 euro. Tijdens de viering van het 10-jarige jubileum van het Oranje Fonds in de Brabanthallen in Den Bosch werd tot verrassing van de betrokken collega’s van het Centrum Voor Dienstverlening het project Echte Mannen uitgeroepen tot de prijswinnaar van de Tom Sebastiaan Gans 2012.


Het project Echte Mannen is bedoeld om sociaal geïsoleerde mannen in Rotterdam weerbaarder te maken. Emancipatie en sociale activering via een groepsgewijze training van zes maanden biedt mannen een leidraad om weer structuur en een dagritme te krijgen in hun dagelijks bestaan. Vaak gaat het om een combinatie van problemen voor deze groep, zoals werkloosheid, verslaving, sociaal isolement, geen contact met hun kinderen en het hebben van schulden. Inmiddels hebben zo’n zestig mannen in Rotterdam de training gevolgd en de deelnemers hebben hierbij positieve resultaten geboekt.

Vincent Ferdinandus projectleider Echte Mannen: ‘Het is voor ons niet alleen een persoonlijke beloning dat je je werk goed doet, maar zo’n prijs geeft veel voldoening omdat je iets onderscheidend doet op ons vakgebied waar ook anderen wat aan hebben. Echte Mannen is een uitdagend en geslaagd project. Tegen de tijd dat mannen zover zijn dat ze deze training gaan volgen, is er veel aan de hand. Voor veel mannen is het moeilijk om te erkennen dat zij in een sociaal isolement zitten. En zeker bij het oplossen en aanpakken van problemen is je sociale omgeving vaak belangrijk. Het helpt als je je gesteund voelt door je familie, niet alleen vanwege een luisterend oor maar ook vanwege goede raad die je omgeving heeft. In de groepsgewijze training worden problemen aangepakt, structuur en dagritme gegeven en de meeste deelnemers starten met het doen van vrijwilligerswerk. De Tom Sebastiaan Gans prijs zorgt voor bekendheid van het project en we zien de prijs dan ook als erkenning en ondersteuning van het concept Echte Mannen.

Verschillende organisaties voor maatschappelijke opvang in andere steden hebben al belangstelling voor het project getoond. Het is nu al duidelijk dat het Oranje Fonds ook in 2013 het project financieel ondersteunt zodat we Echte Mannen kunnen voortzetten. En uiteindelijk gaat het om: Leren van elkaars ervaringen in participatietrajecten en doen we ons voordeel met kennisuitwisseling waar onze doelgroepen echt mee geholpen zijn.’