Zeiltocht De Eendracht weer een succes!

Afgelopen week gingen 18 cliënten en 6 begeleiders van het CVD in Harlingen aan boord van zeilschip De Eendracht. Gedurende vier dagen waren zij dag en nacht in de weer om het schip te laten varen. Een kort verslag:

Of je wilt of niet, vanaf dag één op het schip gebeurt er iets met je: dat je het met elkaar moet zien te rooien, je niet van boord kunt en dat zowel voortgang als veiligheid aan boord alleen mogelijk is door samen te werken en te communiceren. “Op de wal ben ik alleen met mezelf bezig”, zegt er een. “Hier niet, en ik merk dat het niet verkeerd is om met mensen om te gaan.” 

Varen op De Eendracht is voor velen een droom en tegelijk hard werken. Niet alleen fysiek, maar vooral ook sociaal. Alle ‘opstappers’ van het CVD hebben twee maanden voor vertrek hun leerdoelen voor deze reis opgegeven.

De reis gaat van Harlingen naar de kust van Engeland, terug richting Hoek van Holland om in de Rotterdamse haven weer aan te leggen.

De bemanning van de Eendracht, elke groep heeft zijn eigen kwartiermeester, geeft heldere instructie wie wat moet doen. Het is geen punt als iets de eerste keer niet duidelijk is, maar het is belangrijk dat je goed luistert en actief reageert. Een ‘opstapper’ geeft aan dat hij op het schip rustiger is dan op de wal, ondanks het drukke rooster, korte slapen en alle taken die je moet uitvoeren.“Dit ritme bevalt me eigenlijk wel”.

Na vier intensieve dagen terug aan de Lloydkade in Rotterdam klinkt het unaniem:

“Dit was een ervaring om nooit te vergeten!”

Een ervaring waarmee cliënten, samen met hun begeleiders, weer verder kunnen om hun leerdoelen te bereiken.

Lees het complete reisverslag.