De nieuwe donorwet: heb jij je al geregistreerd?

Vanaf 1 juli is de nieuwe donorwet ingegaan. De nieuwe wet is voor iedereen van 18 jaar en ouder. De overheid vraagt aan de bevolking om het Donorregister in te vullen. In dit register geef je aan of je na je overlijden wel of niet je organen en weefsels aan een patiënt wil geven. Wat betekent dit voor jou?

Wat is de nieuwe donorwet?
Deze wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar en ouder in Nederland wordt geregistreerd in het Donorregister voor orgaan- en weefseldonatie na overlijden. Meer informatie over de nieuwe donorwet vind je in de Folder donorwet van Koraal en op de website van Steffie.

Wat is het Donorregister?
In het Donorregister geef je aan of je na je overlijden wel of niet je organen en weefsels aan een patiënt wil geven. Voorbeelden van organen zijn nieren, longen, hart enz. Voorbeelden van weefsels zijn huid of bloedvaten. Als je je keuze invult, dan is bekend wat jouw wens is na overlijden. Je familie, partner of vriend(in) hoeven daar dan geen beslissing over te nemen. Als je geen keuze invult staat er in het register dat je geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie. Je organen mogen dan aan zieke mensen worden gedoneerd.

Hoe kun je registreren in het Donorregister?
Er zijn drie manieren om je in te schrijven in het Donorregister.

– Registreren op internet met behulp van DigiD: lees de Informatiekaart_Manier_1 van Koraal
– Registreren op internet via een online formulier: lees de Informatiekaart_Manier_2 van Koraal
– Registreren met een formulier van de gemeente: lees de Informatiekaart_Manier_3 van Koraal

Heb je nog vragen?
Neem dan contact op met de Donorinformatielijn: 0900 – 821 21 66. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 19.00 uur. Stuur een e-mail naar info@donorregister.nl of lees de veelgestelde vragen van de overheid.