De GameChangers scoren goed!

De deelnemers worden zowel op sportief-als op maatschappelijk gebied intensief begeleid. Via dit project kregen de afgelopen jaren honderden deelnemers zicht op een betere toekomst.

Brussel
Van 13-15 juni zijn de GameChangers naar het internationale voetbaltoernooi in Brussel geweest. Aanleiding was de mooie beloning die de dames, die via het CVD in samenwerking met Sportbureau Tino worden begeleid, hadden verdiend nadat ze in de 5 reguliere toernooien van de Dutch Street Cup bovenaan in de Fair Play lijst waren geëindigd. Een prijs op zich al, want de dames, die pas sinds februari bezig zijn met de trainingen en de toernooien, ontwikkelen zich ontzettend goed zowel sportief als persoonlijk. Voor het toernooi in Brussel selecteerde het begeleidingsteam 5 dames plus keeper.
 
“Na een mooie en gezellige reis settelden we ons maandagmiddag in Jeugdherberg Breugel.’s Avonds zijn we naar het toernooi gegaan, waar we de eerste twee wedstrijden speelden. Tevens maakten we kennis met de organisatie, de Belgian Homeless Cup, en een aantal andere teams die meededen. Op dinsdag begon het echte werk. Na een stevig ontbijt hadden we voor deze dag 4 wedstrijden, 1 training en helpen in de keuken voor de boeg. Omdat we tegen veel herenteams moesten spelen kwamen de begeleiders Simon en Martin ook nog aan hun speelminuten. Na een mooie dag waarin we net zoveel wonnen als verloren gingen we weer goed gemutst en met spierpijn naar de jeugdherberg. ’s Avonds waren we vrij om naar het EK voetbal te kijken of gezellig Brussel in te gaan. Ondanks de vermoeidheid en de spierpijntjes gingen we woensdag weer vol aan de bak. We  speelden drie wedstrijden en aan het einde van de dag een gemixte wedstrijd met spelers uit alle teams door elkaar en tegen elkaar; een mooie afsluiting. Tijdens de eindceremonie werd elk team nog een keer naar voren geroepen en nam een mooie ingelijste groepsfoto in ontvangst.
 
De sfeer was uitstekend! Al zijn er ook woorden en akkefietjes geweest, die te wijten waren aan vermoeidheid en drie dagen stappen. Maar dit werd allemaal met elkaar opgelost en de terugreis was, ondanks de lange files, heel sfeervol en gezellig. We kijken terug op drie geweldige dagen; weer een ervaring rijker!”
 
Nederlands elftal
Sinds 2015 selecteert Stichting Life Goals spelers, in plaats van het winnende Dutch Street Cup team, voor het Nederlands elftal. Hierdoor krijgen degenen die het echt verdienen een mooie kans. Het selecteren van spelers beloond maatschappelijke ontwikkeling boven voetballend talent. Een belangrijk element is het sociale aspect; spelers worden uit hun oude vertrouwde omgeving geplukt en moeten zich aanpassen binnen een team.

Het Nederlands elftal van 2016
Naar aanleiding van de eerste Dutch Street Cup wedstrijden is de selectie bekend gemaakt voor het Nederlands Elftal, bestaande uit twee teams; een herenteam (8) en een damesteam (8). Vanuit het CVD damesteam zijn dit jaar zelfs twee vrouwen, Symora Sheperd en Disha Queba, geselecteerd voor het Nederlands elftal met als Bondscoach: Rene van Rijwijk (Oud profvoetballer). Zij hebben zich gekwalificeerd vanwege hun sportieve en vriendschappelijke spel.

KNVB stage met als slot Glasgow
Het spel is natuurlijk belangrijk, maar deelname aan de Homeless World Cup draait niet alleen om voetbal. Onder begeleiding van de KNVB krijgen de dames ook te maken met stages, interviews, spreken in het openbaar, trainen op niveau en tot slot spelen in Glasgow. Vier maanden lang hard werken en alles geven om klaargestoomd te worden voor het toernooi en alles daarom heen. Uiteindelijk zullen ze ook gevraagd worden als sportambassadeur.

Resultaat
Spelen in Brussel en met het Nederlands Elftal in Glasgow zijn voor de dames mooie resultaten. Goede voetbalresultaten en Fair Play zijn leuk, maar voor het CVD niet het belangrijkste. Waar het uiteindelijk om draaitis: fitheid, discipline, passie, empowerment, netwerken, doelen bereiken, grenzen verleggen, resultaten boeken buiten het voetbal maar wél dankzij dat voetbal. Voetbal als medicijn of voetbal als uitlaatklep naast de problemen die er zijn en daar dan weer anders tegen aankijken. Welke invloed heeft het voetballen op persoonlijke ontwikkeling? Hoe gaan ze vervolgens om met de problemen die er nog zijn?

“Het is gaaf om te zien dat Symora haar karakter goed kwijt kan in het voetbal. Haar wat negatieve zelfbeeld zet ze tijdens het voetbal juist om in positiviteit, enthousiasme en er mogen zijn.” Volgens de begeleider.

Inmiddels zijn er twee dames gevraagd in te stromen bij Sportbureau Tino om een opleidingstraject tot sportcoach te volgen. In twee jaar worden ze opgeleid en kunnen ze uitstromen naar betaald werk in sport & bewegen.

 “Disha is een speelster die duidelijk het middel voetbal oppakt om haar leven een impuls te geven. Ze probeert ook zaken als een opleiding/vrijwilligerswerk via Sportbureau Tino op te pakken en ligt op schema om in augustus/september een opleiding tot sportinstructeur te gaan volgen.” Volgens de trainer.