Cursusaanbod Zomerprogramma CVD Vrijwilligerswerk en Mantelzorg

Zomertijd. Heeft u ook zo’n zin in de vakantieperiode? Eindelijk tijd om even bij te komen en
zaken op orde te brengen. De zomer is een mooie tijd om te mijmeren, vooruit te kijken en plannen te maken. Laat u daarbij inspireren tijdens de zomerworkshops van CVD Vrijwilligerswerk en Mantelzorg! U ontmoet collega’s uit het werkveld en wisselt ervaringen uit over verschillende interessante thema’s. Wij zorgen voor een inspirerend maar relaxed programma en geven u praktische tips & tricks mee


Vrijwilligers in het zonnetje? – start 5 juli
Honderdzesentwintig (126!) tips om uw vrijwilligers te waarderen, te ondersteunen, te motiveren en te laten zien dat u trots op hen bent!

 Maak kennis met crossmedia – start 17 juli
U leert hoe u verschillende communicatiekanalen (website, social media, offline media) in kan zetten en met elkaar kan verbinden om uw doelgroep te bereiken.

Uw vrijwilligers uitzwaaien? start 18 juli
Sommige vrijwilligers kunnen en willen meer of zijn toe aan ander vrijwilligerswerk. Samen met hen stilstaan bij hoe verder, kan dan zinvol zijn. Een workshop met een kompas en een landkaart.

Leerstijlen en werkvormen in de schoolvakantie? – start 25 juli
Bent u een vrijwilliger die andere mensen een taal, een vaardigheid of andersoortige kennis (aan)leert? Wilt u meer te weten komen over verschillende leerstijlen (van Kolb) en inspirerende werkvormen? Dan is deze zomerworkshop echt iets voor u!

Quality time aan de picknicktafel! – start 26 juli
U loopt als vrijwilligerscoördinator of bestuurslid al wat langer mee. De meeste zaken die nodig zijn om het vrijwilligerswerk in uw organisatie te coördineren, zijn geregeld. Veel dingen gaan goed, soms is het zoeken. Wat zou u anders kunnen doen?

Vrijwilligers met een rugzakje? – start 1 augustus
Heeft u als vrijwilligersorganisatie steeds vaker te maken met vrijwilligers waar ‘iets’ mee aan de hand is qua motivatie of beperking? En vindt u het lastig om uw organisatie daarop goed af te stemmen? Kom dan naar deze zomerworkshop.

De highlights van leidinggeven 1 – start 8 augustus
Leidinggeven aan vrijwilligers, wat komt daar allemaal bij kijken? Deze 1e avond gaat over:
– Vinden en binden van vrijwilligers
– Inrichten van de organisatie (doel (groep) / taken / functies / werkgroepen)
– En aandacht besteden aan kwaliteit.
Een mini-tour langs alle highlights.

Taken en functies voor vrijwilligers – start 14 augustus
Uw vrijwilligersorganisatie bestaat nog niet zo lang? U wilt het komend (half) jaar groter worden? Of u wilt nieuwe projecten toevoegen aan uw al bestaande organisatie? Vrijwilligersorganisaties zijn afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. De uitdaging is om de inzet van de vrijwilligers optimaal te faciliteren door o.a. duidelijke taken en een prettig ingerichte organisatie.

De highlights van leidinggeven 2 – start 15 augustus
Leidinggeven aan vrijwilligers, wat komt daar allemaal bij kijken? Deze 2e avond gaat over:
– In een leidinggevende rol communiceren met vrijwilligers
– Teambuilding (van een groep een team maken dat goede resultaten boekt).
Een mini-tour langs alle highlights.

Snel(ler) vergaderen – start 20 augustus
Wat kunnen vergaderingen energie vreters zijn! Hoe kan een team effectiever met elkaar communiceren? Wat werkt vertragend en verlammend? Wat maakt direct wakker en creatief? Hoe kan u met uw team tot nieuwe oplossingen komen. Geef u zeker op wanneer uw vergadering of overleg altijd ongewenst langer duurt dan u gepland had.

Zorgeloos zorgen? – start 22 augustus
In de zorg wordt er een toenemend beroep gedaan op mantelzorgers en vrijwilligers. Een goede samenwerking met professionele hulpverleners is wenselijk, maar beslist nog niet vanzelfsprekend. Wat kan die samenwerking verbeteren?

Mantelzorg(ers) beter begrijpen – start 23 augustus
Kennis en vaardigheden vergroten over het onderwerp mantelzorg, zodat meer mantelzorgers worden gesignaleerd en overbelasting wordt voorkomen.

Nazomeren – start 29 augustus
Nam u in de 2e helft van 2017 en/of 1e helft van 2018 deel aan een of meerdere cursussen van Leidinggeven aan vrijwilligers? Bent u benieuwd naar hoe het met iedereen gaat sindsdien? Kom dan naar deze nazomer ‘Met-de-benen-op-de-picknicktafel’ – bijeenkomst.

Terugkombijeenkomst Jongerencoach – start 3 september
Heeft u één of meerdere cursussen Jongerencoaching gevolgd? Lijkt het u leuk om elkaar in zomerse sferen opnieuw te spreken? Nogmaals aan de slag te gaan met het thema jongerencoaching?