‘Nooit meer over praten’

Nooit Meer Over Praten is een videoportret (59 minuten) van de 99-jarige Zuid-Rotterdammer Teun van Halem, bewoner van zorglocatie Laurens Maasveld. De documentaire geeft een persoonlijk inkijkje in de relatie tussen de oude Teun en zijn enige zoon en mantelzorger Gerrit (70). Het laat daarmee zijdelings zien hoe loyaal mantelzorgers kunnen zijn aan degenen die zij verzorgen.

Teun werd als jonge twintiger door de Duitse bezetter tewerkgesteld aan het Oostfront, een ervaring waar hij naar eigen zeggen ‘niets aan heeft overgehouden’, maar uit alles blijkt het tegendeel. Na de oorlog trouwt Teun met de Rotterdamse Willie en ze krijgen een zoon, Gerrit. Wanneer Gerrit in de jaren zestig trouwt met een vrouw van half-Duitse afkomst lopen de spanningen in het gezin op. Gerrit verbreekt tien jaar lang het contact met zijn ouders. Pas als moeder Willie in 2006 ziek wordt, komt Gerrit terug om zijn ouders te ondersteunen. Maar over de ruzie wil hij niet praten. Enkele jaren later overlijdt Willie en verliest ook Gerrit zijn vrouw. Gerrit, inmiddels 70, blijft zo goed mogelijk voor zijn vader zorgen.

In herkenbare mantelzorgsituaties komt een moeizame, maar liefdevolle vader-zoon-relatie naar voren. Duidelijk wordt dat de oorlog niet alleen impact heeft op het leven van de generatie die het aan den lijve meemaakte. Ook in het leven van de naoorlogse generatie laat de oorlog zijn sporen na.

Maker Petra Smulders studeerde Maatschappijgeschiedenis en is werkzaam als storyteller en (bedrijfs)journalist onder de naam Moved by Motion. Dit is haar eerste langere documentaire.

Informatie: OPEN Rotterdam zendt de documentaire ieder uur uit van zondag 29 september 18:00 uur tot maandag 30 september 18:00 uur. Daarna is de documentaire online te zien op www.openrotterdam.nl.