Mantelzorg Schijf van Vijf

De CVD Mantelzorg Schijf van Vijf geeft inzicht in de verschillende behoeften van mantelzorgers en de diverse ondersteuningsmogelijkheden die daarbij aansluiten. De Schijf van Vijf is zowel een digitale databank als een papieren handreiking voor gebruik tijdens uw gesprekken met een mantelzorger.

De Mantelzorg Schijf van Vijf kent vijf hoofdthema’s: Delen van ervaringen, Persoonlijke hulp op het gebied van emotionele ondersteuning, Kennis vergroten, Tijd voor jezelf en Informatie en advies op het gebied van praktische ondersteuning. In de digitale databank op cvd.nl kunt u per hoofdthema op ruim twintig onderwerpen filteren, zoals ontmoeting, vervoer, inzet vrijwilliger, vakanties, themabijeenkomsten en specifieke kennis. Ook is zoeken op gebied, bijvoorbeeld Delfshaven of Rozenburg, mogelijk.

Op de papieren schijf staan de vijf hoofdthema’s als taartpunten afgebeeld met daarin de verschillende thema’s. Het is te gebruiken als handvat om in gesprek met een mantelzorger samen te bespreken waar de behoefte ligt.

Delen van ervaringen

In deze en komende edities van het MantelzorgJournaal belichten we elke keer één hoofdthema van de Mantelzorg Schijf van Vijf. Te beginnen met ‘Delen van ervaringen’. Hieronder vallen zeventig verschillende aanbieders van ontmoetingslocaties of bijeenkomsten waar mantelzorgers hun verhalen kunnen delen. Denk aan ontmoetingsplaatsen als Alzheimer cafés, bijeenkomsten van het Longfonds, ervaringsverhalen op websites, woonzorgcentra en verpleeghuizen. Voor jonge mantelzorgers zijn er chats, familievertrouwenspersonen en zogenaamde fundagen te vinden.


Laat het ons weten
Kent u een organisatie waarvan u vindt dat deze een vermelding op de Mantelzorg Schijf van Vijf verdient, of wilt u de papieren versie van de Mantelzorg Schijf van Vijf bestellen, specifiek voor uw werkgebied, neem dan contact op via redactie.mantelzorgjournaal@cvd.nl