Jonge mantelzorgers

Wat betekent het om een jonge mantelzorger te zijn? Waar krijgt een jonge mantelzorger mee te maken? Ter ondersteuning van de jonge mantelzorgers biedt CVD Mantelzorg samen met het Schoolmaatschappelijk werkers workshops aan die op basisscholen gegeven kunnen worden.

Bijna een kwart van de jongeren groeit op in een gezin met een ziek familielid. En een deel van hen wordt mantelzorger. De aard van de zorg bestaat veelal uit huishoudelijke taken en het geven van emotionele steun. Vooral dat laatste weegt het zwaarst. Veel zorgende jongeren ervaren vermoeidheid, concentratie en/of psychische problemen. Jonge mantelzorgers lopen daarbij het risico op (psychische) overbelasting. Om meer te weten te komen over waar jonge mantelzorgers tegenaan lopen kunnen deze filmpjes worden bekeken en kan de site van MantelzorgNL worden bezocht.

Niet elke jongere wordt mantelzorger. GGD Rotterdam doet onderzoek naar jonge mantelzorgers per gebied. Het bereiken van jonge mantelzorgers is één van de grote uitdagingen. Hoe krijgen we hen in beeld? Lees deze vijf tips.

Ondersteuning voor jonge mantelzorgers in Rotterdam

Hieronder geven we een aantal voorbeelden van ondersteuningsmogelijkheden voor jonge mantelzorgers in Rotterdam:

Kindertelefoon
Jonge mantelzorgers hebben de behoefte om gehoord te worden. Zij kunnen met een (getrainde) medewerker van de kindertelefoon bellen, chatten of hun vragen delen op de website.

Stichting tante Joy
Stichting tante Joy organiseert speciale weekenden en, op verzoek, fundagen voor jonge mantelzorgers Op die manier willen ze overbelasting voorkomen en bijdragen aan een evenwichtige ontwikkeling van jonge kinderen.

Eigen Kracht conferentie
Een Eigen Kracht conferentie kan een jonge mantelzorger helpen om de zorgen te delen met mensen die dichtbij staan, samen een plan te maken en zo nodig te kiezen welke hulp van hulpverleners bij de situatie past: www.eigen-kracht.nl

Bekijk de Mantelzorg Schijf van Vijf voor meer mogelijkheden voor jonge mantelzorgers of neem contact op met een van onze accountmanagers.

© 2014-2018 Centrum Voor Dienstverlening