Actuele thema’s mantelzorg

Hoe kunnen thema’s als werk en mantelzorg, herstellen van grenzen, eenzaamheid met mantelzorgers worden besproken?

Werk en mantelzorg

Eén op de zes werknemers combineert zorgtaken met een betaalde baan. In de zorgsector is dit zelfs één op de vier.
Op de website van MantelzorgNL (landelijke vereniging van mantelzorgers) staat een aantal tips om de combinatie van werk en mantelzorg makkelijker te maken.
Wij organiseren op verzoek workshops over het thema Werk en Mantelzorg. Voor meer informatie kan contact met ons worden opgenomen.

Een mantelzorgvriendelijke organisatie

Wat wordt verstaan onder mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid? Aandacht, begrip en ruimte voor maatwerk van de werkgever dragen bij aan de balans tussen werk en privé van de werkende mantelzorger. Zo blijven mantelzorgers gezond, vitaal en productief en gaan zij met plezier naar hun werk.

Mantelzorg en eenzaamheid

Hoewel mantelzorgers regelmatig tijd doorbrengen met hun naasten, kan het voorkomen dat zich gevoelens van eenzaamheid voordoen. Als hulpverlener is het goed hier oog voor te hebben en het gesprek aan te gaan.

Mantelzorg en het stellen van grenzen

Hoe kan gesignaleerd worden dat het de mantelzorger teveel wordt en wat dan?
Mantelzorg wordt meestal verleend door een naaste, vaak uit liefde en genegenheid. Hoe goed de bedoelingen ook zijn, als mantelzorgers de zorg voor hun naasten niet meer aan kunnen, is het risico aanwezig om overbelast te raken.
Op de website van Movisie zijn onder andere een stappenplan en een signalenkaart te vinden.

© 2014-2018 Centrum Voor Dienstverlening