Wij gebruiken cookies op onze website om het gebruik van de website te verbeteren. Kies 'Ja, ik ga akkoord' als je toestemming wilt geven voor cookies. Klik anders op 'Nee, ik wil meer informatie'. Klik hier voor meer informatie.

Nee, ik geef geen toestemming

Houvast

(Her)ontdek jouw eigen kracht

Het CVD gelooft in de eigen kracht van haar cliënten. Ieder mens heeft mogelijkheden, talenten en dromen. Vanuit Houvast leren we je, als cliënt in de Maatschappelijke Opvang en Wonen, weer te vertrouwen op jouw eigen kracht. Bij de ontwikkeling van deze methodiek zijn zowel begeleiders als cliënten betrokken geweest.

Wat houdt Houvast in?

Houvast heeft een aantal uitgangspunten die leidend zijn in het begeleidingstraject.

  • Focus op jouw krachten: bij Houvast sta jij voorop, niet jouw problemen. Samen met jou kijken we naar je krachten en hoe je deze kunt inzetten om te bereiken wat jij wilt.
  • Iedereen kan het leven weer oppakken en veranderen. Het geloof in jouw capaciteiten en die van jouw omgeving staat centraal. Met jouw krachten kun jij je leven weer in eigen hand nemen en op orde brengen. Hoe het nu ook met je gaat, er is altijd hoop.
  • JIj hebt de regie over de begeleiding: bij Houvast ligt de regie over jouw begeleiding, en daarmee je eigen leven, bij jou. Je begeleider bespreekt met jou de keuzemogelijkheden en helpt je met tips en adviezen om het beste van je toekomst te maken. De sleutel tot verandering ligt bij jouw wensen en motivatie.
  • Een goede samenwerking met je begeleider staat op de eerste plaats: een goede werkrelatie is de basis van goede hulp. Respect, vertrouwen, eerlijkheid, openheid, enthousiasme en gelijkwaardigheid zijn daarbij van belang. Houvast gaat uit van een ondersteunende houding van de begeleider.
  • Werken in je eigen omgeving: we spreken graag zoveel mogelijk af op een plaats waar jij je op je gemak voelt. Daar zijn immers jouw eigen krachten het beste zichtbaar.
  • De samenleving als hulpbron: naast je persoonlijke krachten, kijken we samen met jou ook naar de mogelijkheden in je omgeving. Niet alleen je begeleider, maar ook hulpbronnen buiten het CVD kunnen misschien iets voor je betekenen. Hulpbronnen zijn bijvoorbeeld familie, vrienden of andere mensen, de buurt en instanties.
  • Burgerschap: een belangrijk aspect is burgerschap. Hier horen rechten bij, zoals toegang tot instanties en de mogelijkheid om actief deel te nemen in de samenleving. Daarnaast zijn er ook plichten, zoals het voldoen aan bepaalde criteria en eisen die door de wet en instanties worden gesteld. Als cliënt heb je dus recht op goede zorg en zul je  tegelijkertijd rekening moeten houden met de regels binnen het CVD.

Werkwijze

Je gaat samen met jouw persoonlijk begeleider aan de slag om in je eigen tempo en op je eigen manier jouw persoonlijke doelen te bereiken.

  • Krachteninventarisatie: samen met je begeleider bespreek je waar je goed in bent of was. We brengen jouw leven, wensen en ambities in kaart. Vervolgens bepaal je welke onderwerpen je het eerste op wil pakken. Dit leg je samen vast in de krachteninventarisatie. Als je goed weet wat je krachten zijn, kun je deze straks inzetten om te bereiken wat jij wilt.
  • Actieplan: op basis van jouw krachteninventarisatie, formuleer je samen met jouw begeleider een aantal doelen. Deze leg je vast in een actieplan. In het actieplan worden die doelen omgezet in kleine, haalbare stappen om de gestelde doelen te realiseren. Samen maken jullie afspraken over wie wat doet en wanneer dat klaar moet zijn. Het actieplan is een concreet en praktisch plan, dat helpt om overzicht en focus te bewaren.

Meer weten?

Voor meer informatie over Houvast kun je contact opnemen met jouw contactpersoon van het CVD.

Tip

Bekijk ook eens op YouTube de video “Waar ligt jouw kracht?” In deze video legt hockeycoach Marc Lammers uit hoe hij het Nederlands dameselftal naar de overwinning heeft gecoached. Zijn aanpak vertoont veel overeenkomsten met Houvast.
Marc Lammers - "Waar ligt jouw kracht?"