Wij gebruiken cookies op onze website om het gebruik van de website te verbeteren. Kies 'Ja, ik ga akkoord' als je toestemming wilt geven voor cookies. Klik anders op 'Nee, ik wil meer informatie'. Klik hier voor meer informatie.

Nee, ik geef geen toestemming

Verwendag voor Rotterdamse jonge moeders

Verwendag voor Rotterdamse jonge moeders
09-03-2017 Op  zaterdag 4 maart jl. vond voor de 4e keer een Verwendag voor Rotterdamse moeders plaats. Het team van CVD Noord Midden1 heeft een bijdrage geleverd in het tot stand brengen van deze ‘Verwendag’ voor én door jonge moeders. Deze dag is een initiatief van het Netwerk Jonge Moeders.

 

09-03-2017 Op  zaterdag 4 maart jl. vond voor de 4e keer een Verwendag voor Rotterdamse moeders plaats. Het team van CVD Noord Midden1 heeft een bijdrage geleverd in het tot stand brengen van deze ‘Verwendag’ voor én door jonge moeders. Deze dag is een initiatief van het Netwerk Jonge Moeders.

 

In het pand van Dock op Charlois zijn diverse workshops aangeboden, waaronder Street dance, knutselen, Yoga en spelletjes. De kinderen konden zich ook laten schminken. Het CVD heeft bijgedragen aan deze dag door een beautysalon op te zetten, waarin de jonge moeders van het CVD  schoonheidsbehandelingen hebben gegeven. Daarnaast waren er tafels waar de moeders zich konden laten opmaken en hun nagels laken. Hierna kon men zich op de gevoelige plaat laten vastleggen door een fotograaf. Aan het einde van de dag kregen alle moeders een goed gevulde Goodiebag mee en een cadeau voor hun kind.
Een van de onderdelen van het Verwenprogramma was een korte workshop Yoga en Mindfullness.  Moeders kinderen namen deel aan een van de 4 sessies van 15 minuten die verspreid waren over de dag. Tijd voor jezelf even los van alle dagelijkse beslommeringen, zitten en niks moet, alleen maar ademhalen. Mindfullness is niets meer en minder dan kalm, ontspannen en relaxed zijn. Bezig zijn met nu. En dat doe je door je te focussen op je ademhaling, in kleermakerszit met de handen losjes op de knieën. Schouders ontspannen en een rechte rug (alsof er een lijn loopt van je kruin naar je bekken) Met je ogen gesloten of half dicht breng je je aandacht naar je ademhaling. Hoe is je ademhaling? Snel, langzaam? Admem je bij je borst of adem je meer vanuit je buik? Met je ene hand op je borst en met de andere op je buik kun je je adem voelen en de reis die het aflegt in je lichaam. Van boven naar beneden en weer terug.
De kunst is om ondanks afleidingen (geluid, mensen, jeuk, gedachten) de aandacht elke keer weer terug te brengen naar je ademhaling; adem in… , adem uit…
Voor sommige kinderen en moeders was dit niet zo eenvoudig, maar oefening baart kunst en door elke dag 5 minuten te oefenen zal je zien dat je steeds minder afgeleid zult worden.
 
Na de zitmeditatie gingen de moeders en kinderen staan en oefenden zij  met de Zonnegroet:

Ter afsluiting ging iedereen weer op de yogamatten zitten in kleermakerszit en de rug van de handen werden op de knieën neergelegd waarbij de toppen van de duim en de wijsvinger elkaar raken. Met 8 ademhalingen en een groet naar elkaar (Namaste) werd de korte workshop afgesloten.
 
Reacties van moeders en kinderen:
“ik voel me ontspannen”
“dat was fijn”
“dit moet ik vaker doen”
“waar kan ik meer yogalessen volgen?”

 
Tijdens een van de sessies ontdekten twee jonge moeders dat het beoefenen van  yoga een aparte uitwerking had op hun kinderen. De kleine kinderen liepen in eerste instantie een beetje rond en wilde niet meedoen. De moeders werden aangespoord ondanks de afleidingen van hun kinderen (liggend en schreeuwend om aandacht vragen) toch door te gaan met de yogaoefeningen. Dit was wel een flinke uitdaging voor ze, maar heel  bijzonder om te zien was dat de kinderen uiteindelijk door de rust en kalmte van de moeders ook rustig en stil werden.

 

Meer Nieuws